Vilken är människans rätta föda?
Frågan om kostens betydelse för hälsan kan inte begränsas till enbart de fysiska ämnena – de proteiner, kolhydrater med mera – som vår mat består av. Alla födoämnen innehåller ett mikroorgansikt liv, och det är detta som utgör den egentliga näringen i födan.
Den idealiska födan beskriver hur mikrokosmiska livsenheter tas upp i vår kropp vid matsmältningen. Detta sker skonsammare för organismen genom den vegetariska födan. Den kosten blir därför i längden mer hälsosam för människan än köttfödan.
Genom att minimera behovet av slakt och blodsutgjutelse är den vegetariska livsföringen även i linje med människans pågående sinnesförändring; hennes strävan mot ett mer humant och kärleksfullt levnadssätt.
Frågan om vår kost hänger således på ett djupare plan ihop med det större levande sammanhang som vi själva ingår i.
Martinus skriver om livets väsentliga grundfrågor. Han beskriver en världsbild som kännetecknas av sin logiska skönhet och sitt stora känslomässiga djup. För många människor har Martinus blivit vägvisaren till en djupare livsförståelse, som gett dem en ljus syn på livet.